RETICLE ENDOPLASMÀTIC
Què és?
El reticle endoplasmàtic és un orgànul distribuït per tot el citoplasma d'una cèl·lula eucariota, la qual es representa com un complex sistema de membranes disposades en forma de solcs aplanats i túbuls que estan interconnectats entre si compartint el mateix espai intern.
Zones reticle endoplasmàtic
Video reticle endoplasmàtic
ESTRUCTURA
- RETICLE ENDOPLASMÀTIC RUGÓS: És una zona on hi ha ribosomes associats a les membranes. Es troba a totes les cèl·lules eucariotes. Està compost per:
- Sàculs aplanats i comunicats entre si.
- Les seves membranes presenten proteïnes encarregades de fixar els ribosomes
- RETICLE ENDOPLASMÀTIC LLIS: És un orgànul cel·lular que consisteix en un entramat de túbuls membranosos interconnectats entre si i que es continuen amb les cisternes del reticle endoplasmàtic rugós. El reticle endoplasmàtic llis no conté ribosomes.
FUNCIONS
RETICLE ENDOPLASMÀTIC RUGÓS
La seva funció està determinada per la presència de ribosomes. Els ribosomes procedeixen del citosol, i la seva incorporació al reticle depèn de l'associació entre ribosoma i l'mRNA.
- Si l'mRNA que s'uneix al ribosoma codifica per a una proteïna que s'ha d'utilitzar en el citosol, el conjunt format pel ribosoma i el seu mRNA roman en el citosol.
- Si l'mRNA codifica per a una proteïna que ha de ser processada en el reticle endoplasmàtic, el conjunt de l'mRNA i el ribosoma es dirigeix a la membrana del reticle. Alhora que es va sintetizant, la proteïna va sent transferida al lumen del reticle.
RETICLE ENDOPLASMÀTIC LLIS
És el responsable de :
- La síntesi de fosfolípids i colesterol. Aquestes substàncies s'incorporen a les membranes de les cèl·lules o intervenen en la síntesi d'altres compostos.
- El processament de substàncies tòxiques procedents de l'exterior de la cèl·lula. Aquest procés rep el nom de destoxicació, i és específic de diversos organs. En els vertebrats, s'esdevé concretament en el fetge, en les pulmons, l'intestí, els ronyons i la pell.
BIBLIOGRAFIA
Jesus Zurita Chocata, Pinterest[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.pinterest.es/pin/705939310314582406/}
Wikipedia, 13 de febrer de 2020[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://es.wikipedia.org/wiki/Ret%C3%ADculo_endoplasm%C3%A1tico_liso}
Reticle endoplasmàtic[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.xtec.cat/~jgurrera/rer.htm}
El reticle endoplasmàtic, 2018[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://vimeo.com/269045579}