MITOCONDRI
Què és?
Imatge estructura mitocondri
Imatge procediment respiració cel·lular
ESTRUCTURA
- Membrana externa: Conté nombroses proteïnes que regulen els intercanvis de substàncies amb el citosol. Hi destaquen les proteïnes de canal, les quals formen grans porus que la fan molt permeable.
- Espai intermembranós: Té una composició molt similar a la del citosol, atesa la permeabilitat de la membrana externa.
- Membrana interna: Consta de replecs cap a l'interior, o crestes, que augmenten la superfície de la membrana. Conté nombroses proteïnes de transport i d'altres amb funcions molt especialitzades, com ara l'ATP sintetasa i els complexos que formenm la cadena respiratòria
- Matriu mitocondial: És l'espai interior del mitocondri i està envoltada per la membrana interna. Conté:
- Una gran quantitat d'enzims que catabolitzen diverses substàncies, com l'àcid pirúvic o els àcids grassos entre d'altes. També conté enzims que regulen i controlen la replicació, transcripció i traducció del ADN mitocondrial.
- Conté ADN tancat sobre si mateix que conté la informació genètica necessària per a la síntesisi de RNA i de proteïnes mitocondrials.
- Ribosomes responsables de la síntesi de les proteïnes mitocondrials.
- Substàncies diverses com ara nucleòtids i ions.
FUNCIONS
Respiració cel·lular
La respiració cel·lular és el conjunt de reaccions bioquímiques per les quals alguns compostos orgànics son degradats, per oxidació, fins a convertir-se en substàncies inorgàniques, procés pel qual s'obté energia principalment en forma d'ATP.
Aquest procés conta de 3 parts:
- Glucòlisi
- Oxidació del piruvat
- Cicle de l'àcid cítric
- Fosforilació oxidativa
N'hi ha dos tipus de respiració:
AERÒBICA: Fa ús de l'O2 com acceptor últim dels electrons despresos de les substàncies orgàniques. Se'n diu aerobis als organismes que usen O2.
ANAERÒBICA: No intervé l'oxigen, sinó que s'utilitzen altres acceptors finals d'electrons, molt variats, generalment minerals i, sovint, subproductes del metabolisme d'altres organismes.
Video explicatiu sobre la respiració cel·lular
BIBLIOGRAFIA
Pinterest[Consulta: 23 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.pinterest.es/pin/600667669031274114/}
Wikipedia, Mitocondria, 19 de febrer de 2020[Consulta: 23 de febrer de 2020].Disponible a {https://es.wikipedia.org/wiki/Mitocondria}
KhanAcademy[Consulta: 23 de febrer de 2020].Disponible a {https://es.khanacademy.org/science/biology/cellular-respiration-and-fermentation/overview-of-cellular-respiration-steps/a/steps-of-cellular-respiration}
Khan Academy, 10 de gener de 2016[Consulta: 23 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.youtube.com/watch?v=GcnXA5N4BFY&feature=youtu.be}