CLOROPLAST
Què són?
Els cloroplasts són els orgànuls cel·lulars dels vegetals i algues verdes que s'encarreguen de dur a terme la fotosíntesi.
Imatge estructura cloroplast
Imatge fases de la fotosíntesi
ESTRUCTURA
- MEMBRANA EXTERNA: És molt permeable, de característiques semblants a la membrana externa dels mitocondris.
- ESPAI INTERMEMBRANÓS: Té característiques semblants al citosol.
- MEMBRANA INERNA: És llisa, és a dir, no té crestes, menys permeable que l'externa i amb grans quantitats de proteïnes especialitzades en el transport selectiu de substàncies.
- ESTROMA: L'estroma és la part aquosa que es troba en la membrana interna. En l'estroma es duu a terme el procés genètic del cloroplast i les reaccions de la fotosíntesi. L'estroma conté:
- Enzims implicats en el metabolisme fotosintètic i enzims que regulen i controlen la replicació transcripció i traducció del material genètic del cloroplast.
- DNA de doble cadena tancada sobre si mateixa. El genoma dels cloroplasts és més gran que el mitocondrial. Conté la informació genètica que codifica els diversos tipus d'ARN i algunes proteïnes dels complexos enzimàtics que participen en la fotosíntesi.
- Ribosomes encarregats de la síntesi de les proteïnes pròpies dels cloroplasts.
- Substàncies diverses, principalment midó i gotes lipídiques.
- TILACOIDES: Són sàculs membranoso aplanats que tendeixen a formar apilaments anomenats grànums, els quals es connecten entre ells i formen una xarxa de cavitats.
- ESPAI TILACOÏDAL: Regió situada a l'interior dels tilacoides, que manté unes condicions de pH àcid.
FUNCIONS
- La fase lluminosa: És la primera fase de la fotosíntesi, que depèn directament de la llum o energia lumínica per a poder obtenir energia química en forma d'ATP i NADPH, a partir de la dissociació de molècules d'aigua, formant oxigen i hidrogen. L'energia creada en aquesta fase, serà utilitzada durant la fase fosca, per a d'aquesta forma continuar amb la fotosíntesi.
- La fase fosca: És un conjunt de reaccions independents de la llum, que poden ocórrer tant de dia com de nit, que converteixen el diòxid de carboni i altres compostos en glucosa .
VIDEO EXPLICATIU FOTOSÍNTESI
BIBLIOGRAFIA
Bio183Laboratory[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://projects.ncsu.edu/project/bio183de/Lab/photosynthesis_lab/photosynthesis2H.html}
Mariana Gelambi, Cloroplastos: características, funciones y estructura[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.lifeder.com/cloroplastos/}
Academia Internet, La fotosíntesis, fase luminosa, oscura, importancia biológica 28 de setembre de 2017[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.youtube.com/watch?v=mVHs0mLONfA}
Emaze[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://app.emaze.com/@AOLQRIITF/fase-oscura-y-fase-luminosa#1}