CLOROPLAST

Què són?

Els cloroplasts són els orgànuls cel·lulars dels vegetals i algues verdes que s'encarreguen de dur a terme la fotosíntesi.

Els cloroplasts es troben en els organismes eucariotes, es troben en grans quantitats i les seves grandàries són variables, en general són ovals o esfèrics, poden mesurar de 3 a 10μm de llargària i d'1 a 2 μm de gruix.










Imatge estructura cloroplast











Imatge fases de la fotosíntesi

ESTRUCTURA

  • MEMBRANA EXTERNA: És molt permeable, de característiques semblants a la membrana externa dels mitocondris.

  • ESPAI INTERMEMBRANÓS: Té característiques semblants al citosol.

  • MEMBRANA INERNA: És llisa, és a dir, no té crestes, menys permeable que l'externa i amb grans quantitats de proteïnes especialitzades en el transport selectiu de substàncies.

  • ESTROMA: L'estroma és la part aquosa que es troba en la membrana interna. En l'estroma es duu a terme el procés genètic del cloroplast i les reaccions de la fotosíntesi. L'estroma conté:
  1. Enzims implicats en el metabolisme fotosintètic i enzims que regulen i controlen la replicació transcripció i traducció del material genètic del cloroplast.
  2. DNA de doble cadena tancada sobre si mateixa.  El genoma dels cloroplasts és més gran que el mitocondrial. Conté la informació genètica que codifica els diversos tipus d'ARN i algunes proteïnes dels complexos enzimàtics que participen en la fotosíntesi.
  3. Ribosomes encarregats de la síntesi de les proteïnes pròpies dels cloroplasts.
  4. Substàncies diverses, principalment midó i gotes lipídiques.

  • TILACOIDES: Són sàculs membranoso aplanats que tendeixen a formar apilaments anomenats grànums, els quals es connecten entre ells i formen una xarxa de cavitats.


  • ESPAI TILACOÏDAL: Regió situada a l'interior dels tilacoides, que manté unes condicions de pH àcid.


FUNCIONS

Són els orgànuls en què s'esdevé la fotosíntesi, que és el procés bioquímic fonamental que té lloc a les plantes superiors, les algues i alguns bacteris, on l'energia de la llum solar és convertida en energia química utilitzada per fixar el CO2 atmosfèric en molècules orgàniques.
La fotosíntesi consta de dos parts:

  • La fase lluminosa: És la primera fase de la fotosíntesi, que depèn directament de la llum o energia lumínica per a poder obtenir energia química en forma d'ATP i NADPH, a partir de la dissociació de molècules d'aigua, formant oxigen i hidrogen.​ L'energia creada en aquesta fase, serà utilitzada durant la fase fosca, per a d'aquesta forma continuar amb la fotosíntesi. 
  • La fase fosca: És un conjunt de reaccions independents de la llum, que poden ocórrer tant de dia com de nit, que converteixen el diòxid de carboni i altres compostos en glucosa .

VIDEO EXPLICATIU FOTOSÍNTESI

BIBLIOGRAFIA

Bio183Laboratory[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://projects.ncsu.edu/project/bio183de/Lab/photosynthesis_lab/photosynthesis2H.html}


Mariana Gelambi, Cloroplastos: características, funciones y estructura[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.lifeder.com/cloroplastos/}


Academia Internet, La fotosíntesis, fase luminosa, oscura, importancia biológica 28 de setembre de 2017[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.youtube.com/watch?v=mVHs0mLONfA}


Emaze[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://app.emaze.com/@AOLQRIITF/fase-oscura-y-fase-luminosa#1}

Javier Lara Muñozo
1batx A
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar