CITOESQUELET
Què és?
És un conjunt de filaments i túbuls formats per la polimerització de diverses proteïnes. En molts casos, és una estructura canviant, ja que quan la situació fisiològica de la cèl·lula ho requereix, es produeix la polimerització de les substàncies proteiques i es constitueixen els filaments i els túbuls. Si aquestes estructures no són necessàries, es produeix la despolimerització.
En el citoesquelet es pot distingir els microfilaments, els microtúbuls i els filaments intermedis.
Imatge filaments d'actina (Flúor)
Imatge filaments citoesquelet
Imatge disposició filaments en el citoesquelet
Imatge β-tubulina
Imatge α-tubulina
FUNCIÓ I ESTRUCTURA
Microfilaments:
ESTRUCTURA
Estan formats per proteïnes com l'actina i la miosina, que poden tenir una estructura globular o fibrosa.
FUNCIÓ
ESQUELET ENDOCEL·LULAR
- Dona forma a la membrana plasmàtica.
- Produeix deformacions de la membrana que originen els pseudopodis, mitjançant el lliscament dels microfilaments sobre els de miosina.
- Estabilitza l'estructura dels microvil·li en les membranes plasmàtiques.
- Participa en la formació de vesícules d'endocitosi
- Intervé en la formació de corrents dins del citoplasma.
- Forma part de l'anell contràctil que divideix el citoplasma en dues parts durant la divisió cel·lular.
CONTRACCIÓ MUSCULAR
Al llarg de la cèl·lula es distribueixen feixos de filaments d'actina i de miosina, units pels seus extrems a la membrana plasmàtica de les cèl·lules musculars.
El lliscament de les fibres de miosina entre les d'actina produeix l'escurçament dels feixos de microfilaments, i per tant, el de les cèl·lules.
El procés de relaxació és passiu, ja que les cèl·lules musculars recuperen la seva llargària per l'acció de fibres antagonistes.
Microtúbuls:
ESTRUCTURA
Els microtúbuls estan fets de proteïnes tubulines que formen un tub buit. Cada tubulina està composta de 2 subunitats: α-tubulina i β-tubulina. S'extendeixen pel citoplasma. N'hi ha:
- Microtúbulus que es troben de manera permanent en la cèl·lula, com els que formen els centíols, els cilis i els flagels.
- Microtúbulus que modifiquen la seva disposició depenent de les fases del cicle cel·lular.
FUNCIÓ
- Desplaçament de vesícules de secreció
- Moviment d'orgànuls
- Transport de substàncies
- Divisió cel·lular
Filaments intermedis:
ESTRUCTURA
Estan compostos per diverses proteïnes, la més abundant de les quals és la queratina. Es disposen formant un entramat que s'estén des de la zona propera al nucli i en contacte amb la cara interna de l'embolcall nuclear.
FUNCIÓ
- Estructural, ja que ha de suportar tensions mecàniques.
VÍDEO EXPLICATIU CITOESQUELET
BIBLIOGRAFIA
Julio Pérez Márquez, Citoesqueleto[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www3.uah.es/biologia_celular/LaCelula/Cel5CK.html}
Filamentos de Actina, 8 de setembre de 2019[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://mmegias.webs.uvigo.es/5-celulas/7-actina.php}
Mariana Gelambi, Citoesqueleto[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.lifeder.com/citoesqueleto/}
Citoesqueleto[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.blogdebiologia.com/citoesqueleto.html}
Wikipedia, Tetrachimena Beta Tubulin, 25 de juliol de 2015[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Tetrachimena_Beta_Tubulin.png}
Alpha Tubulin[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.ptglab.com/products/tubulin-Alpha-Antibody-66031-1-Ig.htm}
unProfesor, Qué és el citoesqueleto, 4 de març de 2015[Consulta: 24 de febrer de 2020].Disponible a {https://www.youtube.com/watch?v=JBPaIMGC9Fc}